DRKH

Mindfulness – mi is ez valójában?

Mindfulness – ez a téma nagyon divatos rohanó időnkben, és valószínűleg találkoztál már vele. A kifejezést azonban nem olyan könnyű megérteni annak, aki még nem foglalkozott vele részletesebben. Ezért szeretnénk alaposabban elmagyarázni, miért olyan fontos a mindfulness, és hogyan integrálhatod az éberséget a mindennapi életedbe anélkül, hogy sokat gyakorolnál vagy mindfulness tanfolyamot végeznél.

A mindfulness eredetileg a buddhizmusból származik

Néha a mindfulness kifejezés egy kicsit ezoterikusnak tűnhet, de semmi köze hozzá.

“Ne a múlton merengj, ne álmodozz a jövőről, elméddel koncentrálj a jelen pillanatra.”

Eredete a buddhizmusból származik, ahol az éberség alapvető meditációs gyakorlat. Ezek szerint az embernek a létet testével, érzéseivel és szellemével kell szemlélnie. Hosszú távon ennek a „szenvedéstől való megszabadulás” célját kell szolgálnia – ez a buddhista tanítások központi témája. Ez a jelen tudatos megfigyelésére és elfogadására irányuló képzésen keresztül történik anélkül, hogy értékelné azt. Jobban megismerjük önmagunkat, érzéseinket és gondolatainkat, és ezzel a módszerrel több boldogságot és elégedettséget érhetünk el életünkben. Kiélesednek az érzékek, jobban érzékeljük testünket, gondolatainkat és környezetünket. És ennek pozitív és stabilizáló hatásai vannak elménkre és pszichénkre.

Jon Kabat-Zinn MBSR módszere

Spirituális vagy vallási hivatkozás nélkül is megvalósítható és alkalmazható a mindfulness. Jon Kabat Zinn modernizálta a tudatosságot, és az 1970-es években elhozta a nyugati világba. Molekuláris biológus volt és a zen buddhizmus elkötelezett híve.

Ő fejlesztette ki az MBSR (= Mindfulness-Based-Stress-Reduction) orvosi éberségi tréninget , amely a mindfulness segítségével történő stresszkezelés módszere . Az MBSR-t tudományosan kutatták, és Németországban és az Egyesült Államokban számos pszichológiai és fizikai probléma kezelésére használják, például pszichoterápiában és krónikus fájdalom kezelésére.

A Jon Kabat-Zinn szerinti mindfulness tréning MBSR tanfolyamain a résztvevők meditációt, mindfulness jógát tanulnak, és úgynevezett “testszkenneléseket” végeznek. Ezekben a test különböző részeit szisztematikusan belsőleg „átvilágítják”, és az érzékelés értékelése nélkül képzik magukat.

Tehát mi az a mindfulness?

Összefoglalva a mindfullness tartalma a következő:

Ennek az a célja, hogy távolságot teremtsen a tapasztalataink és a saját gondolataink között. A légzőgyakorlatokat gyakran használják segédeszközként erre a célra. Ezzel a technikával és a légzésre való összpontosítással az ember többé nem azonosul teljesen saját érzéseivel és gondolataival, és jobban meg tudja védeni magát a belső dramatizálási folyamatoktól, ami kevesebb stresszhez és szenvedéshez vezet.

Miért olyan fontos a mindfulness?

A mai rohanó világban – a gyors fejlődéssel és a velünk szemben támasztott növekvő igényekkel – sokszor egyre stresszesebbnek érezzük magunkat, és olykor egy mókuskerékbe kerülünk, amelyben egyre gyorsabban kell futnunk.

De a személyes krízisek és a sorscsapások is hozzátartoznak az élethez, és gyakran túlterheltnek érezzük magunkat, elárasztanak bennünket az érzelmeink, és emiatt szenvedünk.

Sajnos általában keveset tudunk változtatni az adott körülményeken – de a mi kezünkben van, hogyan kezeljük ezeket. Mert gyakran a legnagyobb stresszt a saját gondolataink és érzelmeink jelentik, és nem maguk a körülmények.

Például állandóan a jövő miatt aggódunk, elképzeljük a legrosszabb drámákat, újra és újra átélünk nyomasztó érzelmeket vagy helyzeteket a múltból. És miközben folyamatosan a múltban vagy a jövőben gondolkodunk, teljesen elfelejtünk itt és most élni, és egyszerűen tudatosnak és elégedettnek lenni az adott pillanatban.

Ahelyett, hogy abban reménykednénk, hogy majd valamikor jobb idők jönnek, sokkal fontosabb, hogy minden pillanatban sokkal inkább tudatosan éljük jelenlegi életünket. Mert ez az egyetlen dolog, amire igazán befolyásunk van, amit formálhatunk és élvezhetünk.

A nem ítélkező, elfogadó hozzáállás pedig – amelyet mindfulness gyakorlatokkal feljeszthetünk – abban is segíthet, hogy ne legyünk érzelmeinknek kiszolgáltatva, lassuljunk le és csökkentsük a stresszérzetet a mindennapokban.

Mindfulness, mi a jelentősége?

Íme egy rövid áttekintés a mindfulness előnyeiről:

A Mindfulness megélése a mindennapokban

De hogyan tanulhatom meg az éberséget, és milyen éberségi gyakorlatok vannak? És hogyan illeszthetem be őket a mindennapjaimba? – valószínűleg most ezen tűnődsz. Tippjeinkkel szeretnénk segíteni abban, mire kell figyelned a mindennapi életben:

Természetesen számtalan könyv és útmutató létezik a témában, amelyeket megvásárolhatsz, hogy elmélyítsd tudásodat. Újra és újra kínálnak szemináriumokat és workshopokat a mindfulness tárgykörében.

De ha itt és most szeretnéd elkezdeni, íme tippjeink és rituáléink, hogyan vészeld át tudatosan a napot:

1. Felkelés:

Állítsd be az ébresztőt néhány perccel korábbra, és kezdd nagyon nyugodtan a napot: maradj ágyban, és tudatosan érzékelj minden érzékszervi benyomást – az időjárást, a zajokat, a hőmérsékletet… és először vegyél néhány nagyon tudatos, mély lélegzetet, mielőtt kilendíted a lábadat az ágyból! Tipp: A tapasztaltabbak most néhány perccel több időt fordítanak az első rövid reggeli meditációra, mielőtt felkelnének!

2. A fürdőszobában:

Ahelyett, hogy az első tennivalókra gondolnál a munkahelyen vagy a családi életben, próbálj tudatosan és szeretettel a tested ápolására koncentrálni – és élvezd például a meleg zuhanyt és a vizet a bőrödön.

3. Reggelinél:

Ahelyett, hogy gondolatban megírnád a bevásárlólistát, próbálj meg a reggeli ízére koncentrálni anélkül, hogy más elterelné a figyelmedet, és értékeld az elfogyasztott ételeket.

4. Munkába menet:

Menj akár biciklin, buszon vagy vonaton, figyelj érzékszerveidre és környezetedre. Érzékeld tudatosan a szelet, időjárást, zajokat stb. Így élesítheted érzékeidet, és mindig felfedezhetsz valami újat. Akár nagyon szórakoztató is lehet, és növeli az életörömöt, próbáld ki!

5. Az irodában:

Ha időd engedi, mindig kényeztetheted magad egy pár perces szünettel. Figyeld meg a munkahelyed bútorait, növényeit stb., nagyon alaposan nézz meg mindent, érintsd meg a kezeddel. Vagy élvezd a csésze kávét vagy teát tudatosan, és ne csak mellesleg. (Természetesen otthon is megteheted ugyanezt!) Megjegyzés: Néhány rövid szünet bizonyítottan javítja a koncentrációt és a teljesítményt!

6. Étkezés közben:

Ahelyett, hogy az okostelefonok, a tévé vagy az újság elterelné a figyelmünket, újra meg kell tanulnunk igazán sok érzékszervvel élvezni az ételeket és több időt szánni rá. Ez azzal is jár, hogy az ember lassabban eszik, és jobban odafigyel az ételre. Arra is ügyelj, hogy elég sokáig rágj, mert az sokkal egészségesebb! Tipp: itt többet megtudhatsz az egészséges életmódról.

7. Napközben:

Hagyj fel a mindennapi rutinokkal, szokásokkal! Más nézőpontok megtapasztalása érdekében a mindfulness tréning magában foglalja a megszokott rutinok áttörését is. A fantáziádnak nincsenek határai… csak menj más útvonalon a munkahelyedre vagy a bölcsődébe, hallgass a megszokottól teljesen más rádiót más zenével, egyél a jobb kezed helyett a bal kezeddel. Mindegy – Gondolj minden nap valami újdonságra, hogy megtörd mindennapi szokásaidat, és új tapasztalatokat szerezz!

8. Este:

A mindfulness gyakorlatokat este is beépítheted a mindennapjaidba. Erre alkalmasak a lefekvés előtti meditációk és vezetett fantázia utak. Ideálisak a távol-keleti gyakorlatok, mint a jóga vagy a Qi Gong, amelyek harmonizálják a testet, az elmét és a légzést. Ha a nap nagyon idegtépő és stresszes volt, ideálisak az olyan relaxációs gyakorlatok, mint az autogén tréning, a Jacobson szerinti izomlazítás vagy más irányított testszkennelési gyakorlatok. Számos utasítást találhatsz az interneten és alkalmazásként is. Lefekvés előtt próbáld meg nyugodtan és elfogadással zárni a napot, és összpontosíts azokra a dolgokra, amelyekért hálás lehetsz. Így lehetsz elégedett, és jobban koncentrálhatsz az élet pozitív oldalaira a bosszantók és negatívok helyett.

Következtetés:

“Az élet igazi bölcsessége abban rejlik, ha meglátjuk a csodálatosat a hétköznapokban.”
Ralph Waldo Emerson