DRKH

Keserű anyagok
– az alábecsült emésztést segítők

A hagyományos indiai gyógyítás, az ajurvéda mintegy ötezer éves, ezáltal a világ legrégebbi orvosi rendszere.¹ Ezen gyógyászati rendszer szerint az emberek akkor egészségesek, ha a test, a szellem és a lélek harmóniában van.² A szervezet erősítésére olykor keserű anyagokat is alkalmaznak. Ugyanígy a hagyományos kínai orvoslás és más természetgyógyászati irányzatok is keserű anyagokra építenek.³

A keserű anyagok tehát évszázadok óta bevált részei a táplálkozásnak. De valójában mire is jók? És miért eszünk ilyen ritkán manapság keserű anyagokat?

A Bitterstern elmagyarázza.

Mik is pontosan a keserű anyagok?

A keserű anyagok olyan kémiai vegyületek, amelyek elfogyasztásukkor keserű ízt hagynak a szájban. Ilyen például az amarogentin a sárga tárnicsban vagy a cinarin az articsókában. Mi emberek a keserű ízt azonnal érzékeljük, amint az adott anyag a nyelvünkön speciális fehérjékhez – úgynevezett keserűanyag receptorokhoz – kötődik.

Az emberek és az állatok evolúciósan úgy vannak programozva, hogy elkerüljék a keserű ízt, mivel azt mérgező anyagokkal társítják. Ez az elutasítás különösen megfigyelhető kisgyermekeknél. Sok gyógy- és fűszernövény és zöldség tartalmaz keserű anyagokat az őket felfalók elriasztására. Valójában nem minden, ami keserű ízű, mérgező – épp ellenkezőleg.

Mire jók a keserű anyagok?

A különféle keserű anyagok hatásukban különböznek, de általánosságban elmondható:

A keserű anyagok tehát jótékony hatással lehetnek emésztésünkre és belső hajtóművünkre, valamint általános jó közérzetünket is növelhetik. A tudományban gyakran a bélrendszert tekintik az egészség alapjának. Nagy a felelőssége, hiszen le kell bontania az élelmiszer-összetevőket és elérhetővé kell tennie a tápanyagokat a szervezet számára.

A hagyományos kínai orvoslás tudósai is az emésztést tekintik alapvető alkotóelemnek, amelynek szervezetünket ellenőriznie kell: “Az emésztés tüze a test közepén ég, nem éghet túl gyengén, de nem is lángolhat túl magasan.”⁵ A belső kemence megfelelő hőmérsékletűre hozása és az emésztés serkentése érdekében a szervezetnek naponta tápanyagban gazdag üzemanyagra van szüksége. Ide tartoznak a jól bevált keserű anyagok.

Természetes keserű anyagok vs. étrend-kiegészítők

Számos keserű anyagban gazdag természetes élelmiszer létezik, mint például az articsóka, brokkoli, zöldsaláta vagy karfiol, amelyeket mi is szívesen fogyasztunk. De a szervezet keserűanyag-szükségletének fedezése még ezekkel a termékekkel sem egyszerű feladat – főleg az élelmiszerüzletekből.

De ez ne akadályozzon meg a kiegyensúlyozott, megfelelő étrendben! Az egészséges táplálkozás kiegészítésére a keserű anyagokat is beillesztheted mindennapjaidba – például az eredeti Bitterstern gyógynövényes cseppekkel. 17 gondosan kiválasztott gyógynövény, értékes keserű anyagok és finom illóolajok kombinációját egyesítették egy természetes receptben. Ez nemcsak értékes keserű anyagokkal látja el a szervezeted, hanem ízesítheti egyik-másik finom ételt is.

Túl sok keserű anyag bevitele? – Működőképes ez?

7-10

Az általános közérzet javítása érdekében javasoljuk, hogy 7-10 csepp Bitterstern-t vegyél be akár napi ötször – a kiegyensúlyozott étrend mellett.

Fogyasztási javaslatunk betartása mellett nem várható mellékhatás.

Keserűanyag-receptorok a bőrön

Nemcsak a nyelven és az emésztőrendszerben, hanem testünk sok más területén is vannak keserűanyag-receptorok, amelyekkel intenzíven foglalkozik a tudomány. Csak mostanában vált ismertté, hogy a bőrnek is vannak keserűanyag-receptorai. Ha ezekhez a receptorokhoz keserű anyagok kötődnek, akkor beindulnak az anyagcsere-folyamatok, amelyek a védőfehérjék és lipidek előállításában vesznek részt. Ezek az építőelemek a bőrbarrier elengedhetetlen alkotóelemei, amely megóvja bőrünket az idegen anyagok behatolásától és a nedvességvesztéstől is.

1 Holler, Christiane: Vital und schlank mit Bitterstoffen. Wien: Kneipp-Verlag 2016. S. 36.
2 ebd.
3 ebd. S. 37.
4 ebd. S. 15.
5 Bühring, Ursel: Praxis-Lehrbuch Heilpflanzenkunde: Grundlagen – Anwendung – Therapie. Stuttgart: Karl F. Haug Verlag 2014. S. 136.
6 Wanitschenk, Anne/Vigl, Sebastian: Die Leber natürlich reinigen: Entgiften und Energie tanken mit dem Prometheus-Programm: Die erfolgreiche Leberkur. Hannover: Schlütersche 2017. S. 63.
7 Holler, Christiane: Vital und schlank mit Bitterstoffen. Wien: Kneipp-Verlag 2016. S. 25.

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.