DRKH

Keserű élelmiszerek

Amikor a „keserű” szót halljuk, sokaknak először olyan ételek vagy italok jutnak eszébe, amelyekhez hozzá kell szokni, és kellemetlen ízt okoznak a szájban. Kár, hogy a keserűnek ennyire negatív megítélése van, amikor a keserű anyagok pozitív hatással vannak az általános közérzetre. Ez jó ok arra, hogy keserű ételeket iktassunk be étrendünkbe. De melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek különösen magas keserűanyag-tartalommal rendelkeznek, amelyek lehetnek az étlapodon?

A keserű nem teljesen azonos a keserűvel

A testmozgás és a szellemi frissesség mellett a kiegyensúlyozott étrend a záloga általános közérzetünknek. A keserű anyagok itt fontos összetevők – ez a tudás évszázadok óta létezik. Mivel mindannyiunknak más az ízérzékelése, életkortól, nyálösszetételtől, sőt pszichétől függően eltérően minősítjük az ételeket a keserűnek. Ízlelőbimbóink a „keserű” érzékeléséhez a nyelv szélén találhatók, és hat-nyolc naponta megújulnak.

A keserű ételek tudatos fogyasztásával támogathatod szervezeted.

Jó közérzetünkért

A keserű anyagok számos élelmiszerben megtalálhatók, és sokféle hatást fejtenek ki.

Keserű élelmiszerek: melyek tartalmaznak sok keserű anyagot?

A keserű élelmiszerek a keserű anyagoktól kapják ízüket. Ez a másodlagos növényi anyagok csoportja, mint például a naringin a grapefruitban vagy a cinarin az articsókában. A „keserű” különböző intenzitásának mérhetővé tétele érdekében az ún. keserű érték használható. Ez azt írja le, hogy egy anyag milyen erősen vagy gyengén keserű. A 10 000-es keserű érték azt jelenti, hogy egy gramm keserű anyagot tartalmazó növényi kivonat 10 liter vízben nagyjából keserű ízű. Magas keserűtartalmú gyógynövények például az encián és az üröm.¹

Keserű anyagokban különösen gazdag élelmiszerek:

Zöldségek:

Saláták:

Gyümölcs:

Gabonafélék és magvak:

Gyógy-és fűszernövények:

Az olyan vadon élő növények, mint a százszorszép, a pitypang és a cickafark, szintén javíthatják az általános közérzetet a bennük található keserű anyagok miatt.

Mely gyógynövények tartalmaznak keserű anyagokat?

Ismerd meg a keserű anyag tartalmú gyógynövények sokféleségét, és derítsd ki, hogy milyen tulajdonságaik, hatásaik tesznek jót szervezetednek.

Támogatás a jó közérzethez

Szeretnél valami jót tenni az emésztésedért? Használd a keserű anyagok erejét.

Az élelmiszerek nem olyan keserűek, mint kellene!

Az említett gyümölcsök és zöldségek közül sokat évtizedek óta nemesítettek, hogy jobb ízűek legyenek az emberek ízlésének. Emiatt az eredetileg keserű íz egyre inkább háttérbe szorult. Ezért gyakran nehéz a keserű anyagok pozitív erejét kizárólag élelmiszeren keresztül hasznosítani.

Jó közérzeted növelése érdekében ne csak az egészséges táplálkozásra hagyatkozz, hanem az elegendő mozgásra és a lelki feltöltődésre is. A kiegyensúlyozott életmód részeként a keserű anyagokat is integrálhatod a mindennapjaidba! Az élelmiszerek mellett ezeket is fogyaszthatod 17 gyógynövényt tartalmazó Bitterstern gyógynövényes csepp formájában.

Bühring, Ursel et al.: 2016 Practice Medicinal Herbs DOI: 10.1055/b-0036-137710, 341. o.

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.