DRKH

Immunrendszerünk
felépítése és működése

Az emberi immunrendszer elengedhetetlen a kórokozók elleni küzdelemben. Ha azonban legyengül, általában kevésbé véd meg minket a megfázás, influenza és hasonló betegségek ellen, de sokat tehetünk immunrendszerünk erősítéséért mi is. Az immunrendszer felépítéséről, működéséről, erősítéséről itt mindent megtudhatsz.

Az immunrendszer meghatározása és működése

Immunrendszerünk egy nagyon érzékeny, összetett és finoman hangolt interakció, amely szervekből, sejtekből, különféle hírvivő anyagokból és szövetekből áll. Az immunrendszer működése elengedhetetlen az emberi túléléshez: megóv a betegségektől. A védelmi rendszernek az a feladata, hogy

Mivel a szervezet alapvetően állandóan ki van téve a külső hatásoknak és a stressznek, immunrendszerünk nap mint nap csendben és titokban teljes sebességgel dolgozik – és tesz néhány csodát.

Érdekes!

Az orvosok az immunrendszert két különböző rendszerre osztják: a nem specifikus (veleszületett) és a specifikus (szerzett) védelemre.² Ezek szorosan kapcsolódnak egymáshoz, és funkciójukban kiegészítik egymást. A nem specifikus immunrendszer immunsejteket használ fel a káros kórokozók és szennyező anyagok leküzdésére, amelyek például az emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül jutnak a szervezetbe. Minden kórokozó ellen egyformán hat, és nem specializálódott bizonyos kórokozókra.

A specifikus immunválasz során a szervezet speciális fehérjéket, úgynevezett antitesteket képez, amelyek felelősek az adott kórokozóért. Az immunológiai memóriában tárolódnak, így nem teszik lehetővé a csírával való második fertőzést, vagy a betegség enyhébb lefolyását biztosítják.

Az immunrendszer felépítése

Szervezetünk immunrendszere nagyon összetett és kifinomult. Idetartoznak egyrészt a szervek, másrészt az érrendszerek (pl. nyirokerek), valamint a sejtek és a hírvivő anyagok. Az orvosok a következőképpen írják le az immunrendszer pontos felépítését:³

Bőr és nyálkahártyák:

A kórokozók gyakran először mind a bőrrel, mind a nyálkahártyákkal (pl. az orr, a torok, a nemi szervek, a hólyag vagy a belek) érintkeznek. Itt játszódik le az első védekező reakció is – a bőr egyfajta védőfalként szolgál a baktériumok ellen.

Elsődleges nyirokszervek:

Idetartozik a csontvelő és a csecsemőmirigy (mirigyszerv), mindkettő hozzájárul a védekező sejtek (limfociták) kialakulásához.

Ezek a másodlagos nyirokszervek:

Közéjük tartoznak a nyirokcsomók, a mandulák és a lép, valamint a test különböző nyálkahártyáinak bizonyos szövetei. Itt zajlik az immunrendszer alapvető munkája: Az immunsejtek segítségével felveszik a harcot a káros baktériumokkal és idegen anyagokkal.

Tudtad?

A bélnek az immunrendszerben fontos funkciója van, mert az immunsejtek mintegy 70 százaléka ott található.⁴ Ha a védelem meggyengül, oda kell figyelni a bél egészségére.

A gyenge immunrendszer jelei és okai

Immunrendszerünk nem mindig tudja kiaknázni teljes potenciálját, és nem tudja megvédeni szervezetünket a baktériumoktól, vírusoktól és hasonlóktól. De a legyengült immunrendszer nem csak azt jelenti feltétlenül, hogy folyamatosan megfázunk. A gyenge immunrendszer jelei lehetnek:

A hajhullás és a bőrreakciók a védekezőképesség hiányára is utalhatnak. De mi áll a gyenge immunrendszer mögött? Ennek több oka is lehet:

Ráadásul az életkor is lehetséges oka a gyenge immunrendszernek: a kicsiknél a szervezet védekezőképességének még teljesen ki kell alakulnia – az idősebbeknél általában folyamatosan csökken a szervezet védekezőképessége.

Elveszítetted az egyensúlyt?

A szervezetben fellépő savak és bázisok egyensúlyának felborulása is a fáradtság oka lehet.

Tippek: Erősítsd és építsd fel
az immunrendszeredet a táplálkozással!

A jó hír: célzottan építheted fel immunrendszeredet, és ezzel is tehetsz valamit a jólététedért. Fontos, hogy többek között a vitaminokban gazdag étrendre összpontosíts. A szervezet általában csak korlátozott számú tápanyagot képes tárolni, ezért rendszeresen táplálékkal kell ellátni.

Az alábbi vitaminok pozitív hatással lehetnek az immunrendszerre és hozzájárulhatnak az immunrendszer normális működéséhez:

Az egészséges zsírokra, különösen az esszenciális zsírsavakra, például az omega-3-ra is építeni kell, hogy erősítsd immunrendszered. Ezeket például a lenmag- vagy repceolaj és az olajos halak, például a hering és a makréla tartalmazzák.

Táplálkozással pozitívan befolyásolhatod a belek egészségét és ezáltal a szervezet védekezőképességét is. Itt különösen a keserű anyagok állnak a középpontban, amelyek jótékony hatással vannak az emésztésre és a közérzetre. Ezek olyan keserű ételekben találhatók meg, mint az articsóka, a radicchio, az édeskömény és a különféle fűszernövények. Egy kattintással többet tudhatsz meg a keserű anyagokról és arról, hogy mely ételeket ajánljuk még:

Házi gyógymódok és egyebek: További tippek az immunrendszer erősítésére

A kiegyensúlyozott étrend mellett erősítheted és felépítheted kis csodádat – az immunrendszeredet. Az immunrendszer erősítésére a következő tippek és házi gyógymódok ajánlottak:

Napozás:

A napsugarak D-vitamint termelnek a szervezetben,
ami támogatja az immunrendszert és elősegíti a pszichés jólétet.

Mozgás

Legyen szó sportról, kerékpározásról vagy hosszú sétákról a friss levegőn
– a rendszeres testmozgás erősíti szívünket, ereinket és az immunrendszerünket is.

Csökkentsd a stresszt

Szánj magadra időt a mindennapi életben. Különféle relaxációs
gyakorlatok vagy a jóga mellett is dönthetsz.

Alvás

Az elegendő alvás napjaid alfája és omegája, ha meg
akarod erősíteni immunrendszeredet.

Igyál elég folyadékot

Igyál meg naponta körülbelül 2,5 liter szénsavmentes vizet vagy cukrozatlan
gyógyteát, ezzel jót teszel a szervezetednek.

Szobaklíma

Főleg a hideg évszakban célszerű odafigyelni a megfelelő szobahőmérsékletre. A rendszeres szellőztetés és a fűtés feletti ablakpárkányon lévő vizestálak egy bizonyos szintű nedvességet biztosítanak, ami támogatja nyálkahártyánkat a kórokozók elleni védekező funkciójában.

Megfelelő öltözet

A ruhaválasztásnál az úgynevezett "hagymás megjelenést" (réteges öltözködést) vegyük figyelembe. Ilyenkor ingeket, pulóvereket vagy kabátokat vegyél fel, melyeket a hőmérséklettől függően könnyedén fel- és levehetsz. Ez megakadályozza, hogy izzadj vagy megfagyj.

1 Stiftung für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, rechtsfähige Stiftung des bürgerlichen Rechts: Wie funktioniert das Immunsystem? URL: https://www.gesundheitsinformation.de/wie-funktioniert-das-immunsystem.2225.de.html (08.01.2021).
2 ebd.
3 Stiftung für Qualität und Wirtschaftlichkeit im Gesundheitswesen, rechtsfähige Stiftung des bürgerlichen Rechts: Welche Organe gehören zum Immunsystem? URL: https://www.gesundheitsinformation.de/welche-organe-gehoeren-zum-immunsystem.html (12.01.2021).
4 Springer Medizin Verlag GmbH: Darmbakterien – Wichtig für das Immunsystem. URL: https://www.aerztezeitung.de/Med

Ezek a termékek is érdekelhetnek

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.