DRKH

Túlsavasodás

Sav-bázis háztartás egyensúlya

Testünkben sok finoman hangolt rendszer működik csendesen és titokban. Előfordulhat azonban, hogy “belső erőművünk” nem funkcionál optimálisan. Szeretnéd fittebbnek és energikusabbnak érezni magad? Úgy gondolod, hogy optimalizálhatod sav-bázis egyensúlyodat? Ezt gyakran hallani a médiában, hogy vita folyik arról, létezik-e túlsavasodott test.

Összeállítottunk egy áttekintést a túlsavasodásról és a tünetekkel kapcsolatos érdekes tényekről.

A látens túlsavasodás és az acidózis megkülönböztetése

A szervezet túlsavasodását gyakran az acidózissal azonosítják. Formájukban azonban érezhetően eltérnek: Acidózis esetén a szervezet már nem képes önállóan (a szervezet saját pufferrendszerének segítségével) egyensúlyba hozni a savakat és a bázisokat. Néha ez anyagcsere-betegség miatt következik be. Ennek eredményeként a vér és más testnedvek elsavasodnak, ami életveszélyes helyzet.

A szervezet lappangó túlsavasodását a hosszabb ideig tartó fokozott savterhelés okozza. A természetgyógyászatban ez olyan állapotot ír le, amelyben a vér létfontosságú pH-értéke a normál tartományban marad, de a pufferkapacitások rovására, például a kötőszövetben. A vérben felvett vagy termelődő savak “túl sok” mennyiségét a szervezet bázisokkal tudja kompenzálni, de a szervezet saját tartalékainak rovására. Átmeneti sav-bázis egyensúlyhiány esetén a szervezetnek keményen kell dolgoznia, de még mindig rendelkezik elegendő pufferkapacitással ahhoz, hogy fenntartsa a szervezetben a megfelelő egyensúlyt a savak és bázisok között, amire törekszik. A sok savképző élelmiszert (azaz különösen magas zsír- és fehérjetartalmú ételeket) tartalmazó étrend és gyakran a stressz is felelős ezért.

A szervezet elsavasodásának lehetséges tünetei

Szánj rá egy kis időt és hallgass magadra! Fáradtnak és kimerültnek érzed magad? Akkor előfordulhat, hogy a szervezeted savas és nincs egyensúlyban.

Néhány tünet a túlsavasodáshoz kapcsolódik:

A test támogatása

Az egészséges, kiegyensúlyozott és bázisképző étrend pozitív hatással van a sav-bázis egyensúlyra. Hogyan működik?

Apropó!

Az optimális pH-érték a vérben 7,37 és 7,45 között van. Ezt a test mindig igyekszik egyensúlyban tartani.¹

A szervezet elsavasodásának lehetséges tünetei

Hétköznapjaink gyakran nagyon eseménydúsak és sokszor időre kell menni valahova. Folyamatosan úton vagyunk, és minden nap van valamilyen megbeszélésünk. Gyakran alig jut idő egy egészséges ebédre, és ezt sokszor túl gyorsan fogyasztjuk el. A friss levegőn való napi testmozgás egyre inkább jót tenne. Ilyenkor egy pillanatra meg kell állni.

Kiegyensúlyozatlan az étrended mostanában?
Gyakran szerepelnek az étlapodon például:
Ezek az ételek gyakran fokozott savképződéshez vezetnek a szervezetben, amit az bizonyos mértékig önállóan bázisokkal tud kompenzálni. De ehhez keményen kell dolgoznia. Pufferrendszerünk hosszabb időn keresztül túlterheltté válhat: ekkor jelentkezhetnek a túlzott savasság fent említett tünetei.

Felteheted a kérdést magadnak, hogy megtaláld a túlzott savasság lehetséges kiváltó okait.
Az első jeleket például így követheted nyomon:

Mi segít a túlzott savasság ellen?

A belső éberség és a bázikus élelmiszerekkel való kiegyensúlyozott táplálkozás segítheti a szervezetet a savasodás elkerülésében. Az alapböjt egyre népszerűbb. Különféle étrend-kiegészítők segíthetnek abban, hogy sav-bázis egyensúlyunk normálisan és hatékonyan működjön. A savtalanításról itt olvashatsz bővebben.

1 Berufsverband Deutscher Internisten e.V.: pH-Wert – Warum wird der pH-Wert gemessen? URL:
https://www.internisten-im-netz.de/mediathek/blutbild-erklaerung/ph-wert.html (28.01.2020).

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.