DRKH

Mi a sav-bázis egyensúly?

Testünk – a természet csodája, amely mindig egyensúlyt keres. Ez magában foglalja a sav-bázis egyensúlyt is. Egy kifinomult pufferrendszer segítségével biztosítja a savak és bázisok egyensúlyát a szervezetben. A médiában gyakran folyik vita arról, hogy lehetséges-e a szervezet savasodása, és hogy ez hogyan történik. A következő oldalakon a sav-bázis egyensúlyról szeretnénk tájékoztatni.

Mit jelent valójában a sav-bázis egyensúly?

A sav-bázis egyensúly magában foglalja mindazon folyamatokat a szervezetben, amelyek segítik a savak és bázisok arányának egyensúlyát egy pufferrendszer segítségével. Ha tudni akarjuk, hogyan áll a sav-bázis egyensúlyunk, használhatjuk a pH-értéket. Például a vérünk pH-értékének mindig stabilnak kell maradnia 7,35 és 7,45 között.

Sav-bázis háztartás egyensúlya

Szervezetünk mindig a savak és bázisok egyensúlyára törekszik, hogy minden anyagcsere-folyamat (pl. a szénhidrátok vagy fehérjék energiává alakítása a sejtek számára) rendben megtörténjen. Minden egyes szerv egyedi, és fontos szerepet játszik a sav-bázis egyensúlyban.

Ehhez a szervezet különböző pH-értékekkel rendelkezik: A nyál pH-értéke az enyhén bázikus és a semleges között van. Ez segít lebontani a táplálékot, és védi a fogainkat is, mivel a rágás során gyakran savak keletkeznek, amelyek megtámadhatják a zománcot, és a lúgos nyál egyensúlyba hozza őket.

A gyomorsavnak viszont nagyon savas pH-értéke van, ami a táplálék további lebontására szolgál. A sav a gyomorba került kórokozókat is eltávolítja. A vastagbélben viszont ismét bázikus környezet van.

Hogyan tudja a szervezet megtartani a sav-bázis egyensúlyt, noha a pH-értékek annyira eltérőek? Itt jön képbe néhány pufferrendszer, amelyek automatikusan tompíthatják a sav-bázis egyensúly változásait, és elképesztő dolgokat művelhetnek.

Amikor a sav-bázis egyensúly túlságosan "savas".

Időnként szervezetünknek sok energiára van szüksége ahhoz, hogy a sav-bázis háztartást egyensúlyban tartsa. Ez viszont fontos az egyes szervek pH-értéke szempontjából. A ma uralkodó nyugati savas étrend felelős lehet az egyensúlyhiányért.

Tarts egy rövid szünetet, és figyelj a testedre: Például gyakran érzed magad fáradtnak és kimerültnek? Ez a szervezet túlsavasodásának a jele lehet. Ez azt jelenti, hogy a sav-bázis egyensúly felborulhat a megnövekedett savbevitel, például zsíros ételek vagy túl sok fehérje miatt.

Mi történik pontosan a szervezetben, mely okok és tünetek jellemzőek? Hogyan tudod optimalizálni az anyagcsere harmóniáját?

Savtalanítás: Ezt teheted a sav-bázis egyensúlyod érdekében

Ha a sav-bázis egyensúly már nem megfelelő, a szervezetnek sok energiát kell fordítania arra, hogy a szállított és termelt savakat bázisokkal egyensúlyba hozza. Ez az erőfeszítés például gyakori fáradtságérzéssel jár. A szervezetben végbemenő sokféle változás bonyolítja az anyagcsere harmóniáját egy bizonyos életkortól kezdve.

Kényeztesd magad egy pillanatnyi pihenéssel, nézz magadba és támogasd a tested. A tudatosság az első fontos lépés. Így értheted meg, mire van szüksége a belső erőművednek: néha már a sok friss zöldségből és gyümölcsből álló étrend is segít megerősíteni a szervezetet a savak és lúgok kiegyensúlyozásában és ezáltal a “savtalanításban”.

A sav-bázis háztartás kiegyensúlyozásában a bázikus étrend-kiegészítők hasznosak lehetnek. Egy meleg lúgos fürdő is különösen kellemes és népszerű a hideg évszakban.

1 Wacker, Sabine/Wacker, Andreas: 300 Fragen zur Säure-Basen-Balance. München: GRÄFE UND UNZER Verlag GmbH 2016. S. 14.

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.