DRKH

Életrajz: Bingeni Szent Hildegard

Bingeni Hildegard a természettudomány és az orvostudomány úttörőjének számít. Pontosan ezért inspiráló személy a Bitterstern számára. Nemcsak egészségügyi körökben volt tudásáról ismert, hanem apátnői, bencés apácai, zeneszerzői és költői tevékenységéről is. Kiterjedt munkássága még ma is felismerhető: a Hildegard von Bingen-kolostor, a Rajna partján található rüdesheimi Szent Hildegard-apátság, vagy a kölni Hildegard von Bingen Gimnázium és sok más németországi intézmény viseli eme emancipált, intelligens asszony nevét a virágzó középkorból. Szent Hildegárdnak is nevezik, mert már életében is szentként tisztelték. Bingeni Szent Hildegard később a 17. századi kánonba foglalásakor a római katolikus egyházban már szentnek számított.

Bingeni Szent Hildegard: gyógynövények

Bingeni Szent Hildegard a gyógynövények és fűszerek széleskörű ismeretével forradalmasította az akkori orvoslást. “Causae et curae” című munkájában a betegségek eredetével és lehetséges kezelésével foglalkozott. Fő iránya a korabeli orvosi ismereteknek és a népi gyógyászatból származó gyógynövények átfogó ismeretének ötvözése volt. A Bitterstern termékekhez is mindig a természet és a modern tudomány értékes kincseit használják fel a receptekben. Bingeni Szent Hildegard számára a gyógynövények és fűszerek játszották a főszerepet, amelyek közül néhányat ma már csak nagyon kevesen ismernek.

Ezért összeállítottunk egy kis válogatást az általa hagyományosan használt növényekből:

Galangal:

Ezt a fűszert Bingeni Szent Hildegard a keringés és az emésztés serkentésére használta. A fűszer a gyömbérek családjába tartozik, és főleg Ázsiában használják a gyömbér helyettesítésére. Szent Hildegard idejében a gyógynövény itt is igen elterjedt volt, és akár szárított porként, akár friss gyökérként használták.

Cickafark:

Bingeni Szent Hildegard szerint a cickafarkat por állagban kell a teához adni és feloldani. A gyógynövényszakértő Hildegard különösen a belső sebekre javasolta ezt a felhasználási módot a gyulladás enyhítésére. Külső sebeknél a cickafarkat borogatásként kell a sebekre helyezni.

Bertram:

Bingeni Szent Hildegard a bertramot vérképzőnek és emésztést támogatóként írta le. A fűszer inkább körömvirág néven ismert. Bingeni Szent Hildegard a gyökerét kellemesen csípős fűszerként használta.

Üröm:

Bingeni Szent Hildegard szerint hatását legkönnyebben egy újévi böjt formájában érhetjük el. Az üröm gyógynövényét ürömbor formájában fogyasztják, hogy elősegítsék a szervezet megtisztulását és méregtelenítését. Ezt az ürömben lévő keserű anyagok biztosítják, amelyek a máj anyagcseréjét hivatottak serkenteni.

Harangláb:

Bingeni Szent Hildegard ezeket a gyógynövényeket elsősorban légúti betegségekre használta.

Ez a kiterjedt tudás akkor is és még ma is lenyűgöző, és megmutatja, hogy Bingeni Szent Hildegard milyen sokrétű és innovatív munkát végzett.

Keksz Bingeni Szent Hildegard receptje szerint:

Bingeni Szent Hildegard összefoglalásában idegerősítő hatást tulajdonított a tönkölynek. Különösen a triptofán aminosavról, amelyet a szervezet nem tud előállítani, azonban serkenti a szerotonintermelést, ami pozitív hatással lehet hangulatunkra. Élvezd a kekszet körültekintően – és ne egyél belőle 6-nál többet naponta.

Hozzávalók:

• 125 gramm vaj
• 200 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
• 75 g barna nádcukor
• 100 g aprított mandula
• 1 tojás
• 7 g szerecsendió
• 7 gramm fahéj
• 2 g őrölt szegfűszeg
• 1 csipet sütőpor
• 1 csipet galangal
• 1 csipet só

Elkészítés:

1.

Tegyük az összes hozzávalót egy keverőtálba, és habverővel vagy konyhai robotgéppel gyúrjuk kemény tésztává. A tésztából golyót formálunk, és legalább egy órán át a hűtőben pihentetjük.

2.

Az egy óra letelte után liszttel meghinthetjük a munkafelületet, és kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát.

3.

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

4.

Most lehet a kekszet szép formájúra szaggatni, például kiszúróformákkal, és a sütőpapírral bélelt tepsire helyezni.

5.

A kekszet 13-15 percig kell sütni, és kihűlés után zárható dobozban tárolni.

Kenyér Bingeni Szent Hildegard receptje szerint:

Bingeni Szent Hildegard ebben a receptben is felhasználja a tönköly egészségmegőrző tulajdonságait. A különféle fűszerek is támogatják a tönköly jótékony hatását.

Hozzávalók:

• 350 g 630-as típusú tönkölyliszt
• 100 ml kenyér ital
• ½ kocka élesztő
• 1 tk világos méz
• 1 teáskanál só
• 1 evőkanál napraforgóolaj
• 1 evőkanál őrölt bertram gyökér
• 1 teáskanál őrölt galangal
• 1 teáskanál édesköménymag
• 1 tk szárított kakukkfű
• Liszt az összegyúráshoz és zsír a formához
• Kenyérsütő forma (1 ½ l)

Elkészítés:

1.

Tegyünk 100 g tönkölylisztet egy tálba, és keverjük bele a kenyéritalt. Ezután hagyjuk a keveréket négy órán át legalább 25 fokon kelni, például fűtőtesten.

2.

A négy óra elteltével most már elkeverhetjük az élesztőt 125 ml meleg vízzel és a mézzel. Adjuk hozzá a maradék 250 g tönkölylisztet, sót, napraforgóolajat, bertram gyökeret, galangalt, édesköményt és kakukkfüvet a kenyérital-keverékhez. Keverjünk össze mindent, hogy lágy tésztát kapjunk, és addig keverjük, amíg a tészta teljesen sima nem lesz.

3.

Ezt követően zsírozzuk ki a sütőformát, és szórjuk meg liszttel. Most beletölthetjük a tésztát, és letakarva körülbelül 45 percig keleszthetjük, amíg a tészta majdnem kitölti a formát.

4.

Melegítsük elő a sütőt 230°C-os hőfokra hőfokra, és tegyünk egy hőálló tálat vízzel a sütő aljára. A kenyértésztát nedves késsel hosszában 2 cm mélyre bevágjuk, és 40 percig sütjük, amíg enyhén barna kéreg nem keletkezik rajta. Közben lepermetezhetjük a kenyeret vízzel.

5.

Hagyjuk a kenyeret 10 percig pihenni. Ezután hűtőrácsra tehetjük, hogy teljesen kihűljön.

Böjt Bingeni Szent Hildegard szerint

A böjt felfrissülés és revitalizáló hatású lehet a szervezet számára, és Bingeni Szent Hildegard is foglalkozott vele. Ha Bingeni Szent Hildegard szerint szeretnél böjtölni, vedd alapul a következő tervet, ideális esetben azonban konzultálj róla előtte az orvosoddal:
1. fázis: tehermentesítés

Három-négy nappal a böjt kezdete előtt tehermentesítsd tested sok párolt zöldség, gyümölcs, tönkölytea és leves evésével. Ügyelj arra, hogy kerüld a tejtermékeket, a húst, a halat, az alkoholt és a kávét.

2. fázis: bélürítés

Bingeni Szent Hildegard szerint a böjtnél a bélürítés fázisa következik. Ez a gyógyszertárban beszerezhető gyömbéres méregtelenítő keksz segítségével történik. Alternatív megoldásként az ürítés történhet vízben elkevert Glauber-sóval vagy beöntéssel. Kérj tanácsot orvosodtól vagy gyógyszerészedtől.

3. fázis: böjt Bingeni Szent Hildegard szerint

Ez a fő fázis három-hét napig tarthat: ezalatt ne egyél szilárd ételt, hanem csak folyékony ételeket, például zöldséglevest, tönkölylevest vagy böjti leveseket. Ügyelj arra, hogy ez idő alatt eleget igyál, például édesköményteát, gyógyteát vagy tönkölykávét.

4. fázis: Vissza a szilárd táplálékhoz

A következő napokban a szervezetet lassan újra hozzászoktatjuk a szilárd táplálékhoz. Továbbra is a levesekre támaszkodj, de inkább a zöldségekre, a kompótokra vagy a főtt tönkölypelyhekre. Fokozatosan újra hozzászokhatunk a szilárd mindennapi ételekhez.

Bingeni Szent Hildegard: Orvostudomány

Bingeni Szent Hildegard sokat előremozdított az orvostudományon a test holisztikus megértésével. Bingeni Szent Hildegard gyógyító művészete a kíméletes gyógyászathoz rendelhető, melynek célja a szervezet öngyógyításának megerősítése és elősegítése a természet segítségével.

Bingeni Szent Hildegard: Bél-rehabilitáció

Amit ma tudományosan igazolnak, azt Bingeni Szent Hildegard már évszázadokkal ezelőtt feltételezte, vagyis hogy a bél az egyik legfontosabb szervünk, mivel az immunrendszer nagy része benne található. A vékony- és vastagbél nyálkahártyájában található baktériumok felelősek a bél egészségéért. A helytelen, ingerlő étrend felboríthatja a baktériumok egyensúlyát és betegségeket okozhat. A már leírt böjt egyrészt előnyös lehet a belek tisztítására. Ezen kívül a méregtelenítő ürömbor vagy a Bingeni Szent Hildegard szerinti tisztító bertram gyökérpor a béltisztulást és a bélflóra fejlődését is támogathatja.

Bingeni Szent Hildegard átfogó munkája ma is nagy hatású és lenyűgöző. A Bitterstern-nél az a gondolkodásmódja inspirált bennünket, hogy a testet egységként látja és a természet erőit hasznosítja.

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern gyógynövényes cseppek 50 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.

Bitterstern Bitterfein szopogató pasztillák (90 darab)

Gyümölcsös-enyhe kesernyés ízélmény.