Bingeni Szent Hildegard a gyógynövények és fűszerek széleskörű ismeretével forradalmasította az akkori orvoslást. “Causae et curae” című munkájában a betegségek eredetével és lehetséges kezelésével foglalkozott. Fő iránya a korabeli orvosi ismereteknek és a népi gyógyászatból származó gyógynövények átfogó ismeretének ötvözése volt. A Bitterstern termékekhez is mindig a természet és a modern tudomány értékes kincseit használják fel a receptekben. Bingeni Szent Hildegard számára a gyógynövények és fűszerek játszották a főszerepet, amelyek közül néhányat ma már csak nagyon kevesen ismernek.
Ezért összeállítottunk egy kis válogatást az általa hagyományosan használt növényekből:
Ezt a fűszert Bingeni Szent Hildegard a keringés és az emésztés serkentésére használta. A fűszer a gyömbérek családjába tartozik, és főleg Ázsiában használják a gyömbér helyettesítésére. Szent Hildegard idejében a gyógynövény itt is igen elterjedt volt, és akár szárított porként, akár friss gyökérként használták.
Bingeni Szent Hildegard szerint a cickafarkat por állagban kell a teához adni és feloldani. A gyógynövényszakértő Hildegard különösen a belső sebekre javasolta ezt a felhasználási módot a gyulladás enyhítésére. Külső sebeknél a cickafarkat borogatásként kell a sebekre helyezni.
Bingeni Szent Hildegard a bertramot vérképzőnek és emésztést támogatóként írta le. A fűszer inkább körömvirág néven ismert. Bingeni Szent Hildegard a gyökerét kellemesen csípős fűszerként használta.
Bingeni Szent Hildegard szerint hatását legkönnyebben egy újévi böjt formájában érhetjük el. Az üröm gyógynövényét ürömbor formájában fogyasztják, hogy elősegítsék a szervezet megtisztulását és méregtelenítését. Ezt az ürömben lévő keserű anyagok biztosítják, amelyek a máj anyagcseréjét hivatottak serkenteni.
Bingeni Szent Hildegard ezeket a gyógynövényeket elsősorban légúti betegségekre használta.
Ez a kiterjedt tudás akkor is és még ma is lenyűgöző, és megmutatja, hogy Bingeni Szent Hildegard milyen sokrétű és innovatív munkát végzett.
Bingeni Szent Hildegard összefoglalásában idegerősítő hatást tulajdonított a tönkölynek. Különösen a triptofán aminosavról, amelyet a szervezet nem tud előállítani, azonban serkenti a szerotonintermelést, ami pozitív hatással lehet hangulatunkra. Élvezd a kekszet körültekintően – és ne egyél belőle 6-nál többet naponta.
A kekszet 13-15 percig kell sütni, és kihűlés után zárható dobozban tárolni.
Bingeni Szent Hildegard ebben a receptben is felhasználja a tönköly egészségmegőrző tulajdonságait. A különféle fűszerek is támogatják a tönköly jótékony hatását.
A négy óra elteltével most már elkeverhetjük az élesztőt 125 ml meleg vízzel és a mézzel. Adjuk hozzá a maradék 250 g tönkölylisztet, sót, napraforgóolajat, bertram gyökeret, galangalt, édesköményt és kakukkfüvet a kenyérital-keverékhez. Keverjünk össze mindent, hogy lágy tésztát kapjunk, és addig keverjük, amíg a tészta teljesen sima nem lesz.
Melegítsük elő a sütőt 230°C-os hőfokra hőfokra, és tegyünk egy hőálló tálat vízzel a sütő aljára. A kenyértésztát nedves késsel hosszában 2 cm mélyre bevágjuk, és 40 percig sütjük, amíg enyhén barna kéreg nem keletkezik rajta. Közben lepermetezhetjük a kenyeret vízzel.
2. fázis: bélürítés
Bingeni Szent Hildegard szerint a böjtnél a bélürítés fázisa következik. Ez a gyógyszertárban beszerezhető gyömbéres méregtelenítő keksz segítségével történik. Alternatív megoldásként az ürítés történhet vízben elkevert Glauber-sóval vagy beöntéssel. Kérj tanácsot orvosodtól vagy gyógyszerészedtől.
3. fázis: böjt Bingeni Szent Hildegard szerint
Ez a fő fázis három-hét napig tarthat: ezalatt ne egyél szilárd ételt, hanem csak folyékony ételeket, például zöldséglevest, tönkölylevest vagy böjti leveseket. Ügyelj arra, hogy ez idő alatt eleget igyál, például édesköményteát, gyógyteát vagy tönkölykávét.
4. fázis: Vissza a szilárd táplálékhoz
A következő napokban a szervezetet lassan újra hozzászoktatjuk a szilárd táplálékhoz. Továbbra is a levesekre támaszkodj, de inkább a zöldségekre, a kompótokra vagy a főtt tönkölypelyhekre. Fokozatosan újra hozzászokhatunk a szilárd mindennapi ételekhez.
Bingeni Szent Hildegard sokat előremozdított az orvostudományon a test holisztikus megértésével. Bingeni Szent Hildegard gyógyító művészete a kíméletes gyógyászathoz rendelhető, melynek célja a szervezet öngyógyításának megerősítése és elősegítése a természet segítségével.
Bingeni Szent Hildegard: Bél-rehabilitáció
Amit ma tudományosan igazolnak, azt Bingeni Szent Hildegard már évszázadokkal ezelőtt feltételezte, vagyis hogy a bél az egyik legfontosabb szervünk, mivel az immunrendszer nagy része benne található. A vékony- és vastagbél nyálkahártyájában található baktériumok felelősek a bél egészségéért. A helytelen, ingerlő étrend felboríthatja a baktériumok egyensúlyát és betegségeket okozhat. A már leírt böjt egyrészt előnyös lehet a belek tisztítására. Ezen kívül a méregtelenítő ürömbor vagy a Bingeni Szent Hildegard szerinti tisztító bertram gyökérpor a béltisztulást és a bélflóra fejlődését is támogathatja.
Bingeni Szent Hildegard átfogó munkája ma is nagy hatású és lenyűgöző. A Bitterstern-nél az a gondolkodásmódja inspirált bennünket, hogy a testet egységként látja és a természet erőit hasznosítja.