A hagyományos indiai gyógyítás, az ajurvéda mintegy ötezer éves, ezáltal a világ legrégebbi orvosi rendszere.¹ Ezen gyógyászati rendszer szerint az emberek akkor egészségesek, ha a test, a szellem és a lélek harmóniában van.² A szervezet erősítésére olykor keserű anyagokat is alkalmaznak. Ugyanígy a hagyományos kínai orvoslás és más természetgyógyászati irányzatok is keserű anyagokra építenek.³
A keserű anyagok tehát évszázadok óta bevált részei a táplálkozásnak. De valójában mire is jók? És miért eszünk ilyen ritkán manapság keserű anyagokat?
A Bitterstern elmagyarázza.
A keserű anyagok olyan kémiai vegyületek, amelyek elfogyasztásukkor keserű ízt hagynak a szájban. Ilyen például az amarogentin a sárga tárnicsban vagy a cinarin az articsókában. Mi emberek a keserű ízt azonnal érzékeljük, amint az adott anyag a nyelvünkön speciális fehérjékhez – úgynevezett keserűanyag receptorokhoz – kötődik.
Az emberek és az állatok evolúciósan úgy vannak programozva, hogy elkerüljék a keserű ízt, mivel azt mérgező anyagokkal társítják. Ez az elutasítás különösen megfigyelhető kisgyermekeknél. Sok gyógy- és fűszernövény és zöldség tartalmaz keserű anyagokat az őket felfalók elriasztására. Valójában nem minden, ami keserű ízű, mérgező – épp ellenkezőleg.
A keserű anyagok tehát jótékony hatással lehetnek emésztésünkre és belső hajtóművünkre, valamint általános jó közérzetünket is növelhetik. A tudományban gyakran a bélrendszert tekintik az egészség alapjának. Nagy a felelőssége, hiszen le kell bontania az élelmiszer-összetevőket és elérhetővé kell tennie a tápanyagokat a szervezet számára.
A hagyományos kínai orvoslás tudósai is az emésztést tekintik alapvető alkotóelemnek, amelynek szervezetünket ellenőriznie kell: “Az emésztés tüze a test közepén ég, nem éghet túl gyengén, de nem is lángolhat túl magasan.”⁵ A belső kemence megfelelő hőmérsékletűre hozása és az emésztés serkentése érdekében a szervezetnek naponta tápanyagban gazdag üzemanyagra van szüksége. Ide tartoznak a jól bevált keserű anyagok.
Az általános közérzet javítása érdekében javasoljuk, hogy 7-10 csepp Bitterstern-t vegyél be akár napi ötször – a kiegyensúlyozott étrend mellett.
Fogyasztási javaslatunk betartása mellett nem várható mellékhatás.
Nemcsak a nyelven és az emésztőrendszerben, hanem testünk sok más területén is vannak keserűanyag-receptorok, amelyekkel intenzíven foglalkozik a tudomány. Csak mostanában vált ismertté, hogy a bőrnek is vannak keserűanyag-receptorai. Ha ezekhez a receptorokhoz keserű anyagok kötődnek, akkor beindulnak az anyagcsere-folyamatok, amelyek a védőfehérjék és lipidek előállításában vesznek részt. Ezek az építőelemek a bőrbarrier elengedhetetlen alkotóelemei, amely megóvja bőrünket az idegen anyagok behatolásától és a nedvességvesztéstől is.