DRKH

Receptek gyógynövényekkel

A vadon élő gyógynövényeket nagyon sokan szeretik. Hogy te is megkedveld őket, röviden bemutatjuk a vadon élő gyógynövényeket és azok begyűjtését, valamint leírunk néhány receptet is (lent). Persze egy kis know-how-ra szükség van ahhoz, hogy ezen gyógynövények ízét felfedezd. De nem is olyan nehéz, ha nem választod ki azonnal a legegzotikusabb növényeket, és néhány, a természetben fellelhető és könnyen felismerhető vadon termő gyógynövénnyel kezded.

Utifű

Ide tartozik pl. az útifű , amely nemcsak tavasszal, hanem minden réti vágás után frissen megterem. Az útifű a nevét a hegyes leveléről kapta, melynek hátoldalán 5, szinte párhuzamosan futó levélér látható.
Ez a levél pedig nem csak ízletes, de gyógyhatású is: ismerjük a patikákból az útifű teát vagy szörpöt köhögés kezelésére. Egész évben használhatjuk a konyhában: apróra vágva salátákhoz, sós vagy édes palacsintához, de akár pestoként, tésztával, krumplival vagy kenyérre kenve. Az „utcai menyasszony” – közkeletű nevén – virágával a tornyosuló maghagymát hordozó menyasszonyi koronára emlékeztet. Amikor ezek fiatalok és puhák, a friss gomba ízére emlékeztetnek.

Csalán

Szokás a vadon élő gyógynövényeket a csalánnal azonosítani. Mindenki pontosan emlékszik gyermekkora óta arra, hogy néz ki.
Ha megkóstolod, finom aromát érzel. Tehát csak vegyél fel kesztyűt, és indulj az aratásba! A gyengéd hajtáscsúcsokból finom, enyhe „spenót” készíthető. Az egyes nagy levelekből ropogós csalánforgácsot süthetünk – egyszerűen olajon és enyhén sózzuk meg. Élénk zöld színüket kreatív színezőanyagként használják tésztákhoz , burgonyapüréhez vagy süteményekhez.

Köszvényfű

A friss, finom csalán nyáron ritkább, mint tavasszal, de sok kertész bánatára a köszvényfű egész évben terem. A jelszó itt: “ne aggódj – egyél!” Egyszerűen mindig tegyük a friss, zsenge hajtásokat a salátához , a nagyobb leveleket fűszernövényként vagy pogácsának is használhatjuk kulináris élvezetként.
És itt is nagyobb mennyiséget lehet pestoként feldolgozni. Mindig jól lefedve egy réteg olaj alatt a sózott gyógynövénykeverék hetekig eláll a hűtőben. Ízében mindenhova passzol, ahol petrezselymet is használunk. A vadon termő gyógynövényeket következetesen gyűjtögetve már sok köszvényfű populációt “kiéheztettem”. Ha pedig a vadonban szeretnéd gyűjteni, mert még nincs a kertedben: az ernyősvirágúakat a szögletes száron lévő 3 részből álló szárnyas levélről lehet felismerni, melynek töve kicsit kecskelábhoz hasonlít. Innen a köznyelvben a „kecskeláb” név.

Vadon élő gyógynövények a kertben

Igen, praktikus, hogy a vadon termő zöldségek anélkül takaríthatók be, hogy előtte vetni, gereblyézni és öntözni kellene. Ez segít lazábban kezelni a gazt vagy a kert természetes részeit. Éljen a biológiai sokféleség! Miért nem létesítünk egy külön helyet a komposztáló terület mellett, és hagyjuk ott egyszerűen a csalánt nőni? Miért ne lehetne ez a pázsit egy része- a fűnyíróval festőivé tehetjük, – és hagyhatjuk, hogy a virágzó területeket az ápolt növényzet keretezze. És máris van egy színes ehető virágforrás: körömvirág, százszorszép, vörös lóhere, mind szemet gyönyörködtetővé varázsolhatja a nyári növénykínálatot.

Gyűjts vad gyógynövényeket

Fontos tippek:

Ha már összefolyik a nyál a szádban és ez arra késztet, hogy felvedd a túracipődet, és menj növényeket gyűjteni, akkor arra kérlek, gondold át:

Ha szeretnél jobban elmélyülni ebben a kérdésben, ajánlunk egy vezetett gyógynövénytúrát vagy egy vadfüves főzőtanfolyamot. A csoportban és az „élő tárgyon” minden érzékszerveddel tanulhatsz: láthatsz, tapogathatsz, szagolhatsz, ízlelhetsz és hallhatsz, mit lehet még tudni ezekről a növényekről.

Receptjeink gyógynövényekkel

Vad gyógynövénysaláta virágokkal

Az egészséges konyha abszolút csúcspontja: vadfüves saláta friss vadvirágokkal fűszerezve. Nem csak jól néz ki, de az íze is hihetetlenül finom.

Csalánspaetzle

A Spaetzle népszerű klasszikus a tésztafélék között. Ezzel a recepttel bizonyos gyógynövényes aromát és nagyszerű színt adhatsz a klasszikus spaetzle-nek.

Pesto gyógynövényekkel

A vadon termő gyógynövények rendkívül egészségesek és nagyon ízletesek. Emellett regionálisak, és bőségesen nőnek közvetlenül a küszöbünk előtt.

Ezek a termékek is érdekelhetnek Téged

Bitterstern VELAN “Gyors segítség” krém

Támogatja a bőr természetes védőrétegét.

Bitterstern gyógynövényes cseppek 10 ml

Az eredeti Bitterstern 17 értékes gyógynövénnyel.